Young man suffers multiple organ failure due to eating blood pudding

hà Lê |

The male patient was admitted to the Central Hospital for Tropical Diseases in a state of scattered hemorrhagic necrosis all over his body. The cause was eating pig's blood pudding .

The 27-year-old male patient was transferred from Bac Ninh General Hospital to the Intensive Care Unit, Central Hospital for Tropical Diseases in a sedated and ventilator-dependent state. Hemorrhagic necrosis was scattered all over the body, concentrated in many areas of the face and extremities.

According to the patient's family, 4 days before being admitted to the hospital, the patient ate pig's blood pudding at a restaurant. After returning home, the patient felt tired and had body aches. At night, the patient developed chills and fever with unknown temperature.

On the morning of admission, the patient's family discovered him in a coma, unresponsive, and cyanotic. The patient was intubated and placed on a ventilator and transferred to the National Hospital for Tropical Diseases for treatment.

At the Intensive Care Unit, the patient was diagnosed with: Sepsis - Meningitis due to Streptococcus suis. The patient is currently receiving intensive treatment for complications of multiple organ failure, severe blood clotting disorder, continuous blood filtration, and blood product transfusion.

MSc. Dr. Pham Van Phuc, Deputy Head of the Intensive Care Unit, Central Hospital for Tropical Diseases, shared: In some places, people still believe that eating blood pudding at the beginning of the month (red in color) brings good luck. Usually, in restaurants, blood pudding is taken from fresh animal blood. This is one of the main reasons why many patients are infected with worms. If eating blood pudding from a sick pig, the person eating it is at risk of getting streptococcus suis, gastrointestinal diseases, etc. This 27-year-old man also made the same mistake.

Streptococcus suis bacteria are transmitted from pigs to humans through direct contact with infected pigs (healthy pigs or sick pigs) through small wounds or scratches on the skin during pig slaughter, pork processing, or eating raw blood pudding or undercooked pork. The incubation period is short, from a few hours to 2-3 days (however, in some cases, the incubation period can last up to several weeks). People with meningitis caused by Streptococcus suis, if diagnosed and treated late, will have serious consequences: permanent deafness on one or both sides, not recovering. Some patients have to be treated persistently, with many relapses.

hà Lê
TIN LIÊN QUAN

Người đàn ông bị liên cầu lợn sau khi ăn bánh ướt thịt heo

PHÚC ĐẠT |

HUẾ - Một người đàn ông ở Huế phát bệnh, nhập viện cấp cứu do liên cầu lợn sau 2 ngày ăn bánh ướt thịt heo.

Biến chứng suy tạng do mắc thủy đậu

hà lê |

Khoa Cấp cứu, Bệnh viện Bệnh Nhiệt đới Trung ương tiếp nhận bệnh nhân nữ 17 tuổi, đến từ Bắc Giang bị tiểu cầu giảm sâu, men gan tăng cao, suy các cơ quan do mắc thủy đậu nặng.

Nguy hiểm từ món tiết canh, nhiều khả năng có vi khuẩn và mầm bệnh

Vinh Phú |

Thời gian qua, nhiều trường hợp nhiễm khuẩn liên cầu lợn nhập viện trong tình trạng nguy kịch vì phát hiện quá trễ. Quan niệm ăn tiết canh có giá trị dinh dưỡng cao và có thể chữa bệnh là một sai lầm lớn. Thực tế, trong tiết canh không có nhiều dinh dưỡng như mọi người lầm tưởng, mà lại rất nguy hại cho sức khỏe.

Sốc nhiễm khuẩn, suy đa tạng... vì bát tiết canh lợn

Hà Lê |

Sau khi ăn tiết canh lợn, người bệnh xuất hiện tình trạng nôn nhiều, ban đỏ tím hai tay, hai chân, mụn nước rải rác toàn thân... được chuẩn đoán mắc liên cầu lợn.

Người đàn ông bị liên cầu lợn sau khi ăn bánh ướt thịt heo

PHÚC ĐẠT |

HUẾ - Một người đàn ông ở Huế phát bệnh, nhập viện cấp cứu do liên cầu lợn sau 2 ngày ăn bánh ướt thịt heo.

Biến chứng suy tạng do mắc thủy đậu

hà lê |

Khoa Cấp cứu, Bệnh viện Bệnh Nhiệt đới Trung ương tiếp nhận bệnh nhân nữ 17 tuổi, đến từ Bắc Giang bị tiểu cầu giảm sâu, men gan tăng cao, suy các cơ quan do mắc thủy đậu nặng.

Nguy hiểm từ món tiết canh, nhiều khả năng có vi khuẩn và mầm bệnh

Vinh Phú |

Thời gian qua, nhiều trường hợp nhiễm khuẩn liên cầu lợn nhập viện trong tình trạng nguy kịch vì phát hiện quá trễ. Quan niệm ăn tiết canh có giá trị dinh dưỡng cao và có thể chữa bệnh là một sai lầm lớn. Thực tế, trong tiết canh không có nhiều dinh dưỡng như mọi người lầm tưởng, mà lại rất nguy hại cho sức khỏe.

Sốc nhiễm khuẩn, suy đa tạng... vì bát tiết canh lợn

Hà Lê |

Sau khi ăn tiết canh lợn, người bệnh xuất hiện tình trạng nôn nhiều, ban đỏ tím hai tay, hai chân, mụn nước rải rác toàn thân... được chuẩn đoán mắc liên cầu lợn.