The delicious grilled mudskipper specialty is famous in the West

PHƯƠNG ANH |

Grilled mudskipper is one of the dishes that tourists cannot miss when coming to the West.

Mudskippers are amphibians that can live both in water and on land. They live in estuaries, lower rivers and oceans in tropical climates.

In the West, on coastal mudflats, provinces such as Soc Trang, Bac Lieu, and Ca Mau are considered the capital of mudskippers. This type of fish dives very deep, often jumps on the water surface, and especially has the ability to climb trees.

Mudskippers often live in schools, both on land and in water. Photo: Chi Kong
Mudskippers often live in schools, both on land and in water. Photo: Chi Kong

The fish is only the size of 1-2 fingertips. The skin is thick, rough and full of slime. The eyes are quite large, raised high on the head. The two upper fins are developed like the two front limbs, helping them run on mud very quickly.

When threatening enemies, they often open their mouths wide and their dorsal fins stand up, looking both fierce and strange. Mudskippers have been classified by the World Organism as one of the 6 strangest animals on the planet.

Mudskippers are one of the six strangest animals on the planet. Photo: Chi Kong
Mudskippers are one of the six strangest animals on the planet. Photo: Chi Kong

To catch this type of fish, people use cuttings (funnel-shaped pieces made of nipa palm leaves) and place them in the mouth of the cave. When crawling out of the cave, the fish crawls to the surface and falls into the cuttings. In addition, some places also dig burrows and fish to catch them.

Even though they live all year round in swampy areas, mudskippers are not fishy. Fish can be processed into many dishes such as braised in braised pork, braised with lemongrass and chili, sour soup , crispy fried... but grilled with salt and chili or grilled with fish is the best.

Wash the mudskipper fish, marinate it with salt and chili, use a fresh bamboo stick to skewer the fish lengthwise, then place it on the charcoal stove and stir evenly. When the fish is cooked, just use chopsticks to separate the outer yellow skin to reveal pure white fish meat inside.

Grilled mudskipper retains the characteristic sweetness of the fish meat. Photo: Phuong Anh
Grilled mudskipper retains its characteristic sweetness. Photo: Phuong Anh

This fish dish is especially delicious when dipped in chili salt or cork juice with raw vegetables to create a strange, unique and irresistibly delicious dish.

In recent years, many coastal localities have formed community tourism destinations, where visitors will have the opportunity to wade through mud to catch mudskippers, then prepare them into dishes themselves.

Restaurants and eateries also offer mudskipper dishes as signature dishes to attract diners.

PHƯƠNG ANH
TIN LIÊN QUAN

Độc lạ món lẩu tả pí lù khiến thực khách sướng mắt vì đầy ắp thịt cá

Thanh Hải |

Lẩu tả pí lù hấp dẫn thực khách bởi các loại topping đa dạng, nóng hổi, phù hợp thưởng thức vào mùa lạnh hoặc những khu vực có thời tiết mát mẻ.

Loài cá kỳ lạ biết leo cây, "đi bộ" ở Thanh Hóa

Chí Long |

Đến Thanh Hóa, du khách nên một lần thưởng thức món thịt cá Còi - đặc sản dân dã trứ danh với hương vị thơm ngon, hấp dẫn.

Cá mập thối - đặc sản kỳ lạ đầu bếp nổi tiếng thế giới phải khiếp sợ

Thịnh Phạm |

Đầu bếp nổi tiếng thế giới Gordon Ramsay không thể chịu nổi hương vị của cá mập thối - món ăn độc đáo của Iceland.

Độc lạ món lẩu tả pí lù khiến thực khách sướng mắt vì đầy ắp thịt cá

Thanh Hải |

Lẩu tả pí lù hấp dẫn thực khách bởi các loại topping đa dạng, nóng hổi, phù hợp thưởng thức vào mùa lạnh hoặc những khu vực có thời tiết mát mẻ.

Loài cá kỳ lạ biết leo cây, "đi bộ" ở Thanh Hóa

Chí Long |

Đến Thanh Hóa, du khách nên một lần thưởng thức món thịt cá Còi - đặc sản dân dã trứ danh với hương vị thơm ngon, hấp dẫn.

Cá mập thối - đặc sản kỳ lạ đầu bếp nổi tiếng thế giới phải khiếp sợ

Thịnh Phạm |

Đầu bếp nổi tiếng thế giới Gordon Ramsay không thể chịu nổi hương vị của cá mập thối - món ăn độc đáo của Iceland.