Going to Hue to find a sticky rice and rice cake stall is a fateful encounter.

THẠCH LỰU |

In addition to mussel noodles , crab noodle soup , Hue beef noodles ..., visitors can find sticky rice and rice cake - a rustic dish that has been passed down through the years by many generations of Hue people .

“Xoi banh day” is not the name of a type of sticky rice, nor does it refer to a type of banh day. In Hue, this name is a combination of xoi and banh day - two traditional dishes of the Vietnamese people. If visitors come to Hue and hear the call of “xoi banh day here”, just call the caller and you will have a piece of sticky rice and banh day for breakfast.

Two dishes that are deeply rooted in Vietnamese culinary culture are combined into sticky rice and banh day. Photo: Kangyoon_ho
Two dishes that are deeply rooted in Vietnamese culinary culture are combined into "sticky rice and sticky rice cake". Photo: @kangyoon_ho

Sticky rice and sticky rice cakes are usually sold by women on small trays, sometimes carried on a shoulder pole, sometimes carried on their hips. On the shiny brown bamboo tray, the white, round sticky rice cakes are arranged neatly like rows of corn. When someone comes to buy, the women will skillfully peel off each layer of sticky rice cakes and place them on a piece of lush green banana leaf.

The sticky rice cake of this dish is quite thin, hidden inside the crust is the golden color of the bean filling. The girls quickly pinch a pinch of white sticky rice from the side, place it in the middle of the sticky rice cake, then fold it into a crescent shape. Then, spread a layer of fragrant scallion oil on top.

But that is not enough! Diners must dip the sticky rice and rice cake with sesame salt to make it more delicious. Holding the package in hand, you can smell the fragrant aroma of sticky rice from the sticky rice and rice cake. Then gently take each piece of cake and dip it in the sesame salt. Take a bite and you can immediately taste the stickiness and fat of the sticky rice and rice cake, plus the salty and sweet taste of crushed mung beans and sesame salt.

177 Chi Lang, Phu Cat Kindergarten,... are some places where tourists can buy sticky rice and rice cakes in Hue. Photo: Kangyoon_ho
177 Chi Lang, Phu Cat Kindergarten... are some places where tourists can buy sticky rice and banh day in Hue. Photo: @kangyoon_ho

Ms. Nguyen Bich Ngoc (40 years old), a native of Hue, shared that this is a dish that is associated with her childhood. The sticky, rich taste of sticky rice and sticky rice cake makes her remember it forever. Even though she lives far away from home, every time she returns, she tries to buy it to eat.

Nowadays, sticky rice and rice cake are not as popular as they used to be. This dish can only be found in markets and on street sidewalks by street vendors. However, anyone who has ever tried it will be delighted and impressed by the unique culinary creation of sticky rice and rice cake in Hue.

THẠCH LỰU
TIN LIÊN QUAN

Bún nghệ xào lòng - đặc sản Huế vừa ngon vừa có thể trị ho

Linh Boo |

Bên cạnh cơm hến, bún hến, bánh bột lọc, bánh bèo,... bún nghệ xào lòng là một đặc sản dân giã sẽ khiến thực khách phải ngất ngây khi thưởng thức.

Quán bánh Huế luôn kín bàn, khách mua trăm chiếc mang về

NGUYỄN ĐẠT |

Quán ăn chuyên bán đặc sản Huế luôn trong tình trạng chật kín bàn, nhiều du khách ghé mua cả trăm chiếc mang về làm quà.

Chèo SUP, ăn tào phớ ngắm hoàng hôn “view triệu đô” ở Huế

NGUYỄN ĐẠT |

Thừa Thiên Huế - Vãng cảnh bên bờ sông Hương, chèo SUP ngắm hoàng hôn là những trải nghiệm đáng thử khi tới Huế.

Xem người Tày làm bánh dày ngũ sắc dịp Tết

Vân Hoa |

Để tạo nên nhiều màu sắc cho bánh dày, người Tày dùng lá cẩm đỏ, cẩm tím nấu thành nước để nhuộm, màu xanh được tạo nên từ tro trộn với lá cẩm, còn màu vàng thì giã nghệ... Những màu sắc thiên nhiên đem lại sức sống tươi mới cho bản làng ngày Tết.

Bún nghệ xào lòng - đặc sản Huế vừa ngon vừa có thể trị ho

Linh Boo |

Bên cạnh cơm hến, bún hến, bánh bột lọc, bánh bèo,... bún nghệ xào lòng là một đặc sản dân giã sẽ khiến thực khách phải ngất ngây khi thưởng thức.

Quán bánh Huế luôn kín bàn, khách mua trăm chiếc mang về

NGUYỄN ĐẠT |

Quán ăn chuyên bán đặc sản Huế luôn trong tình trạng chật kín bàn, nhiều du khách ghé mua cả trăm chiếc mang về làm quà.

Chèo SUP, ăn tào phớ ngắm hoàng hôn “view triệu đô” ở Huế

NGUYỄN ĐẠT |

Thừa Thiên Huế - Vãng cảnh bên bờ sông Hương, chèo SUP ngắm hoàng hôn là những trải nghiệm đáng thử khi tới Huế.

Xem người Tày làm bánh dày ngũ sắc dịp Tết

Vân Hoa |

Để tạo nên nhiều màu sắc cho bánh dày, người Tày dùng lá cẩm đỏ, cẩm tím nấu thành nước để nhuộm, màu xanh được tạo nên từ tro trộn với lá cẩm, còn màu vàng thì giã nghệ... Những màu sắc thiên nhiên đem lại sức sống tươi mới cho bản làng ngày Tết.