Surprised by the nutritional value of strawberry leaves

NGỌC THÙY (THEO INDIANEXPRESS) |

Strawberry leaves are often overlooked by us but contain high nutritional value that is good for health.

Dr. Karan Rajan - a healthcare expert, nutritionist, surgeon, and clinical lecturer at the University of Sunderland (UK) stated that if you are eating strawberries, you should eat the leaves as well. The top part of the strawberry with leaves is called the calyx and has nutritional value comparable to the berry itself.

He also mentioned that strawberry leaves contain many polyphenols which are antioxidants and they contain as much vitamin C as the berries. Additionally, they contain many other nutrients beneficial to our body.

Renowned Indian certified nutrition and diabetes management consultant - Kanikka Malhotra said: “Eating strawberry leaves along with the strawberries will double the health benefits”.

Benefits of Strawberry Leaves

Boosting vitamins and minerals: Strawberry leaves are an excellent source of vitamin C, essential for immune function, and may also contain vitamins A, K, and minerals like iron and calcium.

Rich source of antioxidants: They are rich in antioxidants such as flavonoids, which help fight free radicals and may reduce the risk of chronic diseases.

Blood sugar regulation: Studies show that strawberry leaves may help control blood sugar levels.

Digestive support: Strawberry leaves provide some fiber, which can promote gut health.

Antioxidant properties of strawberry leaves compared to other leafy greens

According to nutritionist Kanikka Malhotra, strawberry leaves are a strong contender when it comes to antioxidants. While popular leafy greens like kale and spinach are excellent sources, studies show that strawberry leaves may have higher antioxidant content, particularly ellagic acid.

Most strawberry varieties have edible leaves, but there is no 'best' type to consume. Ms. Malhotra recommends focusing on fresh, organic strawberries to obtain the leaves to minimize pesticide exposure.

How can strawberry leaves enhance culinary flavors?

Strawberry leaves have a distinctive flavor compared to their fruit. Ms. Malhotra added that they tend to be slightly grassy with a mild sweetness and a hint of bitterness.

In terms of texture, they are thinner and more delicate than spinach. You can use strawberry leaves in various foods such as: Adding them to salads or using them with tea and pre-made drinks. You can also use them to garnish food for added appeal and blend them into your smoothies.

NGỌC THÙY (THEO INDIANEXPRESS)
TIN LIÊN QUAN

Bất ngờ với khả năng làm giảm axit uric của dâu tây

Hương Giang (Theo WebMD) |

Dâu tây chứa nhiều hợp chất có lợi cho sức khỏe, đặc biệt là khả năng giúp cơ thể làm giảm nồng độ axit uric hiệu quả.

Dâu tây có thể giúp kiểm soát glucose và giảm nguy cơ mắc bệnh tim mạch

THIỆN NHÂN (THEO ONLYMYHEALTH) |

Dâu tây là loại trái cây có hương vị thơm ngon nên được nhiều người yêu thích. Ngoài ra, ăn dâu tây còn có thể giúp cải thiện khả năng kiểm soát glucose và giảm nguy cơ mắc bệnh tim mạch (CVD).

Lợi ích của dâu tây đối với những người yếu thận

THIỆN NHÂN (THEO HEALTHSHOTS) |

Dâu tây có chứa hàm lượng anthocyanins, ellagitannin và vitamin C dồi dào có tác dụng kháng viêm, bảo vệ thận, ngăn ngừa suy thận và tăng cường sức đề kháng cho cơ thể.

Vụ công trình làm nứt nhà dân ở Hà Nội, chính quyền nói gì?

NHÓM PV |

Theo chính quyền phường Quang Trung, hình ảnh công nhân đang làm việc tại công trình số nhà 19, ngõ 136/98 Tây Sơn là để hút nước phòng dịch sốt xuất huyết.

Triều Tiên cho nổ tung tuyến đường bộ nối với Hàn Quốc

Khánh Minh |

Triều Tiên cho nổ tung các tuyến đường nối với Hàn Quốc vốn từng được coi là biểu tượng của sự hợp tác liên Triều.

Thân tín của bà trùm ma túy Oanh "Hà" được trả công 15 tỉ

Việt Dũng |

Trong số hơn 626kg ma túy mua bán xuyên quốc gia do bà trùm Oanh "Hà" cầm đầu, Nguyễn Văn Nam có mặt hầu hết ở các chuyến hàng, nhận công hậu hĩnh.

Bất cập tiền công đức 2 đền ở Ninh Bình do nguồn thu quá lớn

NGUYỄN TRƯỜNG |

Ninh Bình - Những tồn tại, bất cập trong việc quản lý tiền công đức tại đền Dâu và đền Quán Cháo (thành phố Tam Điệp) là do nguồn thu quá lớn.

Chánh văn phòng hãng luật bị tố đe dọa, xúc phạm phụ nữ

TRÍ MINH |

Một chánh văn phòng hãng luật bị tố cáo có hành vi đe dọa, xúc phạm danh dự, nhân phẩm phụ nữ. Người dân đã trình báo sự việc tới cơ quan công an.

Bất ngờ với khả năng làm giảm axit uric của dâu tây

Hương Giang (Theo WebMD) |

Dâu tây chứa nhiều hợp chất có lợi cho sức khỏe, đặc biệt là khả năng giúp cơ thể làm giảm nồng độ axit uric hiệu quả.

Dâu tây có thể giúp kiểm soát glucose và giảm nguy cơ mắc bệnh tim mạch

THIỆN NHÂN (THEO ONLYMYHEALTH) |

Dâu tây là loại trái cây có hương vị thơm ngon nên được nhiều người yêu thích. Ngoài ra, ăn dâu tây còn có thể giúp cải thiện khả năng kiểm soát glucose và giảm nguy cơ mắc bệnh tim mạch (CVD).

Lợi ích của dâu tây đối với những người yếu thận

THIỆN NHÂN (THEO HEALTHSHOTS) |

Dâu tây có chứa hàm lượng anthocyanins, ellagitannin và vitamin C dồi dào có tác dụng kháng viêm, bảo vệ thận, ngăn ngừa suy thận và tăng cường sức đề kháng cho cơ thể.