Why you shouldn't throw away broccoli stems

NGỌC THÙY (THEO INDIANEXPRESS) |

While broccoli (cauliflower) is rich in essential nutrients , its stems also have health benefits .

Health benefits of broccoli stems

According to Dr. Karan Rajan - health care expert, nutritionist, surgeon and clinical lecturer at the University of Sunderland (UK), the stems of broccoli are thick and often discarded as a product. The side dish is not appetizing.

However, this practice is extremely wasteful, as broccoli stems are not only edible but also contain many valuable nutrients that can improve your overall diet.

“Next time you eat broccoli, consider eating both the stem and florets. While the flowers are high in vitamin A, the stems also contain many other nutrients. Things like vitamin C, vitamin E, vitamin K, potassium, magnesium, iron, folate, zinc and not to mention more insoluble fiber to add to your daily fiber intake,” advises Dr. Karan Rajan .

According to Ms. Kanikka Malhotra, a nutrition consultant and certified diabetes educator in India, broccoli stems are often thrown away, even though they are a very good source of nutrition. They provide vitamins A, C, fiber, potassium and folate, and may have more calcium, iron and vitamin C.

Additionally, both the stem and flower contain sulforaphane, a compound with potential anti-cancer properties.

Ms. Malhotra advises that you can add broccoli stems to your daily dishes in the following ways:

Chopped: Add to stir-fries, omelets or cheelas for a nutritional boost.

Peel and julienne: Enjoy raw in salads for a crisp and refreshing taste.

Grill: Cut into bars, mix with olive oil and spices, and grill cauliflower and its stems for a delicious side dish.

Make broth: Use chopped stems to make broth for creamy broccoli soup, making the dish richer and adding more nutrients to the body.

How to reduce food waste

Ms. Malhotra recommends applying the following cooking techniques to ensure broccoli stems are both delicious and retain their nutritional value and reduce waste.

Soften broccoli stems: Peel off the thick outer skin of old stems for a softer, fresher interior texture.

Minimize cooking time: Overcooking will destroy the nutrients in the broccoli stem. Therefore, you should steam or grill for optimal results.

Enhance flavor: Marinating or quickly sauteing with garlic and ginger can add flavor to broccoli stems.

NGỌC THÙY (THEO INDIANEXPRESS)
TIN LIÊN QUAN

Lợi ích của bông cải xanh trong việc giảm mỡ bụng, giảm cân

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

Bông cải xanh là một trong những loại thực phẩm có lợi ích trong việc giảm mỡ bụng, giảm cân.

Nấu cơm gà hấp bông cải xanh thơm ngon, hấp dẫn

Tuấn Đạt |

Các bà nội trợ có thể tham khảo món cơm gà hấp bông cải xanh nhanh gọn, bổ dưỡng đổi vị bữa cơm gia đình trong ngày hè nắng nóng.

Cách chế biến salad bông cải xanh và nho đỏ lạ miệng

Tuấn Đạt (T/ hợp) |

Món salad bông cải xanh cùng nho đỏ với đầy đủ chất dinh dưỡng sẽ giúp đổi vị bữa ăn thường ngày của gia đình trong những ngày đầu tuần bận rộn.

Vụ công trình làm nứt nhà dân ở Hà Nội, chính quyền nói gì?

NHÓM PV |

Theo chính quyền phường Quang Trung, hình ảnh công nhân đang làm việc tại công trình số nhà 19, ngõ 136/98 Tây Sơn là để hút nước phòng dịch sốt xuất huyết.

Triều Tiên cho nổ tung tuyến đường bộ nối với Hàn Quốc

Khánh Minh |

Triều Tiên cho nổ tung các tuyến đường nối với Hàn Quốc vốn từng được coi là biểu tượng của sự hợp tác liên Triều.

Thân tín của bà trùm ma túy Oanh "Hà" được trả công 15 tỉ

Việt Dũng |

Trong số hơn 626kg ma túy mua bán xuyên quốc gia do bà trùm Oanh "Hà" cầm đầu, Nguyễn Văn Nam có mặt hầu hết ở các chuyến hàng, nhận công hậu hĩnh.

Bất cập tiền công đức 2 đền ở Ninh Bình do nguồn thu quá lớn

NGUYỄN TRƯỜNG |

Ninh Bình - Những tồn tại, bất cập trong việc quản lý tiền công đức tại đền Dâu và đền Quán Cháo (thành phố Tam Điệp) là do nguồn thu quá lớn.

Chánh văn phòng hãng luật bị tố đe dọa, xúc phạm phụ nữ

TRÍ MINH |

Một chánh văn phòng hãng luật bị tố cáo có hành vi đe dọa, xúc phạm danh dự, nhân phẩm phụ nữ. Người dân đã trình báo sự việc tới cơ quan công an.

Lợi ích của bông cải xanh trong việc giảm mỡ bụng, giảm cân

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

Bông cải xanh là một trong những loại thực phẩm có lợi ích trong việc giảm mỡ bụng, giảm cân.

Nấu cơm gà hấp bông cải xanh thơm ngon, hấp dẫn

Tuấn Đạt |

Các bà nội trợ có thể tham khảo món cơm gà hấp bông cải xanh nhanh gọn, bổ dưỡng đổi vị bữa cơm gia đình trong ngày hè nắng nóng.

Cách chế biến salad bông cải xanh và nho đỏ lạ miệng

Tuấn Đạt (T/ hợp) |

Món salad bông cải xanh cùng nho đỏ với đầy đủ chất dinh dưỡng sẽ giúp đổi vị bữa ăn thường ngày của gia đình trong những ngày đầu tuần bận rộn.