Vietnam in the group of 26 countries lacking iodine and micronutrients

Thùy Linh |

The National Institute of Nutrition strongly recommends that iodine deficiency and micronutrient deficiency affect public health.

Sharing at the Workshop on providing comments on the draft Decree amending and supplementing a number of articles of Decree No. 09/2016/ND-CP on fortifying micronutrients in food organized by the Ministry of Health on October 11, Associate Professor, Dr. Truong Tuyet Mai, Deputy Director of the Institute of National Institute of Nutrition said:

"After 7 years of implementing Decree 09, the rate of households using iodized salt in the community that meets standards has decreased. In particular, the rate of children nationwide using iodine at the risk level is below WHO's recommendation, especially very low in mountainous children (not meeting the recommendation).

The iodine use rate does not meet WHO's recommendations, including among pregnant women, women of childbearing age (only reaching nearly half) and households reaching only 27%, while WHO's recommendation is 90%," said Associate Professor Mai.

In addition, iron, zinc, and serum vitamin A deficiencies also occur in the community, especially in women and children, who are the most sensitive and in need of supplementation.

Therefore, the National Institute of Nutrition strongly recommends that iodine deficiency affects public health, and that it is necessary to continue to implement measures to fortify salt for direct consumption and in food processing; to fortify iron and zinc in wheat flour, and vitamin A in cooking oil to ensure prevention of micronutrient deficiencies in the community. This is an effective and sustainable measure.

According to Deputy Minister of Health Do Xuan Tuyen, micronutrient deficiency is also known as “hidden hunger” because it develops slowly and silently. The Ministry of Health advised the Government to issue Decree 09/2016/ND-CP in 2016. After 7 years of implementing Decree 09, based on the report of the nutrition survey results in 2019-2020, the situation of micronutrient deficiency in the community is still high.

Cac chuyen gia khuyen cao tinh trang thieu i ot, thieu vi chat dinh duong trong cong dong. Anh: Thuy Linh
Experts warn of iodine deficiency and micronutrient deficiency in the community. Photo: Thuy Linh

Increase iodine, iron, zinc, vitamin A in food

Deputy Minister of Health said that, at the request of some businesses, in 2018 the Government issued Resolution 19 to encourage food processing businesses to add micronutrients to their products, but it is not mandatory.

However, in the actual survey process, it was found that iodine, zinc, iron, and vitamin A are still deficient in the community. The World Health Organization (WHO) assessed Vietnam as one of the 26 countries with iodine deficiency, so it is necessary to have community intervention measures to ensure that Vietnamese people do not have micronutrient deficiencies.

According to Deputy Minister of Health, micronutrient deficiencies can be overcome according to WHO recommendations, which is to increase iodine, iron, zinc, and vitamin A in food.

In Decision 53/2024/QD-CP dated January 15, 2024, the Government assigned the Ministry of Health to study and propose amendments to Decree 09. To date, the dossier to complete the draft Decree amending and supplementing Decree 09 has been basically completed, and the opinions of agencies and units have been collected.

Domestic and foreign experts have expressed their opinions and proposed to keep Clause 1, Article 6, Decree 09 of the Government on adding micronutrients to food.

Thùy Linh
TIN LIÊN QUAN

4 cách bổ sung cải xoăn giúp tăng hàm lượng dinh dưỡng

Cao Thơm (healthshots) |

Dưới đây là cách bổ sung cải xoăn sống giúp tăng hàm lượng dinh dưỡng cao nhất.

Chế độ dinh dưỡng cho bệnh nhân sốt xuất huyết

Theo Bệnh viện Trung ương Quân đội 108 |

Sốt xuất huyết là bệnh truyền nhiễm gây dịch do virus Dengue gây nên, truyền từ người bệnh sang người lành do muỗi đốt.

Chẩn đoán dinh dưỡng để ngăn ngừa các bệnh mạn tính

THIỆN NHÂN (THEO ONLYMYHEALTH) |

Tiến sĩ Meenakshi Mohan cho biết, chẩn đoán dinh dưỡng là một phương pháp giúp dự đoán và phòng ngừa các bệnh mạn tính.

Tuyển Indonesia thua trận đầu tiên tại vòng loại 3 World Cup 2026

NHÓM PV |

Tối 15.10, đội tuyển Indonesia nhận thất bại 1-2 trên sân tuyển Trung Quốc tại vòng loại thứ 3 World Cup 2026.

Ra mắt Tủ sách điện tử Tổng Bí thư Nguyễn Phú Trọng

Vương Trần |

Tủ sách điện tử Tổng Bí thư Nguyễn Phú Trọng là cơ sở dữ liệu quý, phục vụ nghiên cứu, học tập và vận dụng trong sự nghiệp xây dựng và bảo vệ Tổ quốc.

Phá đường dây cờ bạc nghìn tỉ qua mạng, tạm giam 12 người

Thành Nhân |

Bến Tre - Lực lượng Công an vừa triệt xóa đường dây cờ bạc trên không gian mạng với tổng số tiền giao dịch hơn 1.800 tỉ đồng.

Nổ nồi hấp tinh dầu, 1 bé gái bị thương, 5 căn nhà ảnh hưởng

LÝ LINH |

TPHCM - Ngày 15.10, Công an huyện Bình Chánh đang điều tra vụ nổ nồi hấp tại một cơ sở sản xuất tinh dầu trên địa bàn xã Vĩnh Lộc A khiến một bé gái bị thương.

Nguyên chủ tịch xã ở Thái Bình bị tố lạm quyền để trục lợi

TRUNG DU |

Thái Bình - Nguyên Chủ tịch UBND xã Quỳnh Hải, huyện Quỳnh Phụ bị tố lợi dụng chức vụ quyền hạn để tư lợi, trục lợi cho bản thân, gia đình.

4 Ways to Add Kale to Boost Nutrition

Cao Thơm (healthshots) |

Here's how to add raw kale to maximize its nutritional value.

Nutrition for dengue fever patients

Theo Bệnh viện Trung ương Quân đội 108 |

Dengue fever is an infectious disease caused by the Dengue virus, transmitted from sick people to healthy people through mosquito bites.

Nutritional diagnosis to prevent chronic diseases

THIỆN NHÂN (THEO ONLYMYHEALTH) |

Nutritional diagnosis is a method to predict and prevent chronic diseases, says Dr. Meenakshi Mohan.