Should you heat honey?

Ngọc Thuỳ (THEO HEALTHSHOTS) |

Nutritionists say that overheating honey can reduce its nutritional value and unique flavor of honey.

According to the recommendation of the National Center for Biotechnology Information (USA), honey should not be heated as it can cause side effects.

Cooking honey will destroy its essential enzymes and nutrients. Consuming cooked honey can even cause delirium or death.

Specifically, heating honey to 40 degrees Celsius will cause a negative chemical change that makes honey taste bitter.

According to Ayurveda (the traditional Hindu system of medicine from India), once cooked, honey becomes runny and sticky like glue.

The molecules in honey can adhere to the mucous membranes in the digestive tract, continuing to produce toxins, called Ama (undigested food), which become the root cause of weight gain, respiratory diseases, digestive issues, and blood sugar imbalances.

To clarify this issue, Mr. Krish Ashok, author of the famous cookbook The Masala Lab, shared that if you are someone who likes to use raw forest honey, remember that heating it will destroy all the micronutrients and enzymes you paid for.

Ms. Shruti K Bhardwaj, Head of Nutrition at Zydus Hospital, Ahmedabad (India), stated that heating honey is a controversial topic that needs to be considered from both sides.

Ms. Bhardwaj said: “While heating honey can make it easier to pour and mix with other ingredients, it can also reduce some beneficial enzymes, antioxidants, and nutrients, thereby decreasing the nutritional value and unique flavor of honey.”

Raw honey, in its natural state, retains more of these properties. However, heating honey "a little" can also be beneficial in some culinary applications such as baking or making sauces.

“Ultimately, the decision to heat honey depends on personal preference and intended use, but if you want to retain the natural benefits of honey, consuming raw honey is the best choice,” advised nutritionist Bhardwaj.

Ngọc Thuỳ (THEO HEALTHSHOTS)
TIN LIÊN QUAN

Thời điểm uống nước chanh mật ong để giảm cân tốt

HƯƠNG SƠN (THEO HEALTHLINE) |

Uống nước chanh mật ong vào những thời điểm sau có thể hỗ trợ giảm cân hiệu quả.

7 lợi ích tuyệt vời của mật ong Manuka

BẢO ANH (THEO HEALTHSHOTS) |

Mật ong Manuka là loại mật ong sẫm màu, chủ yếu được sản xuất ở New Zealand và Australia, rất tốt cho sức khỏe của bạn.

Vào rừng tìm mật ong, người đàn ông tử vong bí ẩn

QUANG ĐẠI |

Nghệ An – Vào rừng tìm mật ong, ông N. mất tích bí ẩn nhiều ngày và được phát hiện trong tình trạng đã tử vong.

Kỷ luật cảnh cáo Chủ tịch huyện Cao Phong

Đặng Tình |

Hòa Bình - Ủy ban Kiểm tra (UBKT) Tỉnh uỷ vừa quyết định thi hành kỷ luật đối với ông Quách Văn Ngoan - Phó Bí thư Huyện ủy, Chủ tịch UBND huyện Cao Phong.

Cấp dưới Trương Mỹ Lan khai: Không ngờ hậu quả quá lớn

Tú Tâm |

TPHCM - Tại phiên xử Trương Mỹ Lan giai đoạn 2, trong phần thẩm vấn, nhiều cấp dưới thừa nhận hành vi như cáo trạng truy tố.

Sắp triển khai một tuyến đường sắt qua Bình Dương

Xuyên Đông |

Ngày 20.9, Bộ Giao thông Vận tải cho biết, sẽ triển khai một tuyến đường sắt qua Bình Dương trong năm 2025.

Mưa ngập, hơn 11.000 học sinh vùng trũng ở Hà Tĩnh nghỉ học

TRẦN TUẤN |

Sáng 20.9, tại huyện Hương Khê và Hương Sơn (Hà Tĩnh) xảy ra mưa lớn, ngập cục bộ nên hơn 11.000 học sinh ở khu vực trũng thấp được cho nghỉ học.

Giá vàng hôm nay 20.9: Vàng nhẫn tăng sốc

Khương Duy |

Giá vàng hôm nay 20.9 tăng mạnh ở thị trường trong nước và thế giới. Giá vàng nhẫn tròn trơn 9999 sáng nay sắp bằng giá vàng miếng SJC.