A plant that tastes sweet but does not increase blood sugar

HƯƠNG SƠN (THEO ABOLUOWANG) |

Stevia is 200-300 times sweeter than regular sucrose, but contains no calories and does not cause an increase in blood sugar when consumed.

Stevia (Stevia rebaudiana) is notable for its ability to produce sweetness without raising blood sugar, thanks to the presence of special compounds called steviol glycosides. These are naturally occurring compounds, including stevioside and rebaudioside A, which are 200-300 times sweeter than regular sucrose. However, the special thing is that they contain no calories and do not cause a rise in blood sugar when consumed.

According to the World Health Organization (WHO), steviol glycosides provide natural sweetness because they interact with taste receptors on the tongue, creating a sweet sensation similar to sugar. However, when entering the body, they are not broken down into glucose like regular sugar. Instead, they are metabolized mainly in the intestines without participating in the process of increasing blood sugar. This helps consumers feel the sweetness without worrying about increasing blood sugar levels.

In addition, stevia also has the ability to support blood sugar reduction through a number of other mechanisms. First, studies show that stevia can improve insulin sensitivity - a hormone that helps transport glucose from the blood into cells for use as energy. This helps reduce blood sugar levels after meals. Second, stevia can also slow the absorption of glucose from the small intestine into the blood, helping to prevent sudden increases in blood sugar.

Thanks to these properties, stevia is not only a safe sugar alternative for diabetics or those looking to control their weight, but also acts as a natural herb that helps maintain stable blood sugar levels.

HƯƠNG SƠN (THEO ABOLUOWANG)
TIN LIÊN QUAN

Mẹo ăn no nhưng không làm đường huyết tăng đột biến

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

Đối với những người có đường huyết cao, việc ăn uống có ảnh hưởng rất quan trọng, trong đó, ăn no đúng cách sẽ giúp kiểm soát bệnh hiệu quả.

Mẹo kết hợp nước dừa kiểm soát đường huyết, tốt cho sức khỏe

Thanh Thanh (Theo Well and Good) |

Nước dừa mang đến nhiều lợi ích sức khỏe như cung cấp chất điện giải, kiểm soát lượng đường trong máu, tốt cho xương.

Tác động của bánh trung thu với người có đường huyết cao

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

Bánh trung thu chứa nhiều đường và chất béo, tiêu thụ quá nhiều sẽ làm tăng gánh nặng cho đường tiêu hóa, ảnh hưởng đến đường huyết.

Tuyển Indonesia thua trận đầu tiên tại vòng loại 3 World Cup 2026

NHÓM PV |

Tối 15.10, đội tuyển Indonesia nhận thất bại 1-2 trên sân tuyển Trung Quốc tại vòng loại thứ 3 World Cup 2026.

Ra mắt Tủ sách điện tử Tổng Bí thư Nguyễn Phú Trọng

Vương Trần |

Tủ sách điện tử Tổng Bí thư Nguyễn Phú Trọng là cơ sở dữ liệu quý, phục vụ nghiên cứu, học tập và vận dụng trong sự nghiệp xây dựng và bảo vệ Tổ quốc.

Phá đường dây cờ bạc nghìn tỉ qua mạng, tạm giam 12 người

Thành Nhân |

Bến Tre - Lực lượng Công an vừa triệt xóa đường dây cờ bạc trên không gian mạng với tổng số tiền giao dịch hơn 1.800 tỉ đồng.

Nổ nồi hấp tinh dầu, 1 bé gái bị thương, 5 căn nhà ảnh hưởng

LÝ LINH |

TPHCM - Ngày 15.10, Công an huyện Bình Chánh đang điều tra vụ nổ nồi hấp tại một cơ sở sản xuất tinh dầu trên địa bàn xã Vĩnh Lộc A khiến một bé gái bị thương.

Nguyên chủ tịch xã ở Thái Bình bị tố lạm quyền để trục lợi

TRUNG DU |

Thái Bình - Nguyên Chủ tịch UBND xã Quỳnh Hải, huyện Quỳnh Phụ bị tố lợi dụng chức vụ quyền hạn để tư lợi, trục lợi cho bản thân, gia đình.

Tips to eat until full without causing blood sugar to spike

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

For people with high blood sugar, diet is very important, in which, eating properly will help control the disease effectively.

Tips for combining coconut water to control blood sugar, good for health

Thanh Thanh (Theo Well and Good) |

Coconut water offers many health benefits such as providing electrolytes, controlling blood sugar, and being good for bones.

The impact of moon cakes on people with high blood sugar

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

Moon cakes contain a lot of sugar and fat, consuming too much will increase the burden on the digestive tract, affecting blood sugar.