Food and drink for people with memory loss

NGUYỄN ĐẠT |

Housewives should choose foods rich in flavonoids and prepare them properly to reduce the risk of dementia.

A new study has brought good news to those concerned about brain health. The results show that consuming foods rich in flavonoids can significantly reduce the risk of memory loss.

Flavonoids are plant compounds found in many familiar foods and beverages, such as berries, tea, red wine, and dark chocolate.

Chat chong suy giam tri nho co nhieu trong cac loai qua mong. Anh: LDO
Anti-memory loss substances are abundant in berries. Photo: SCMP

According to SCMP, the study was conducted on more than 100,000 participants and the results were "surprising".

People who increase their consumption of flavonoid-rich foods may reduce their risk of memory loss by up to 28%.

In particular, this effect is more evident in people with a high genetic risk of memory loss, or those with concomitant diseases such as high blood pressure or depression.

Among the foods studied, tea, red wine, and berries showed the strongest effects in reducing the risk of memory loss.

However, this does not mean that we should focus on these foods alone. In fact, diversifying the sources of flavonoids in our diet is the key to achieving optimal benefits.

Nutritionists recommend adding a variety of flavonoid-rich foods to your daily diet.

This list includes berries like blueberries, strawberries, and raspberries; vegetables like red cabbage and red onions; citrus fruits like oranges, lemons, and grapefruit; and, of course, dark chocolate with at least 75% cocoa content.

Nutritionist Lucia Stansbie offers some simple tips for boosting flavonoids in your diet.

She recommends drinking at least four to five cups of tea a day, adding berries to breakfast or making smoothies, eating a salad with red cabbage and red onions, drinking water with a squeeze of fresh lemon, and eating apples with the skin on.

Co nhieu cach don gian de tang cuong flavonoid trong che do an. Anh: Lucia Stansbie
There are many simple ways to increase flavonoids in your diet. Photo: Lucia Stansbie

Adding green vegetables and legumes to your diet is also an effective way to increase your flavonoid intake. A cooking tip is to add garlic at the end of the cooking process to preserve the nutrients.

Stansbie stresses that vegetables should make up half of your plate to get the right amount of flavonoids and variety. As for red wine, although it is a good source of flavonoids, it should be consumed in moderation. SCMP recommends no more than one small glass a week.

When preparing food, care must be taken to preserve flavonoids. Cooking methods such as steaming and microwaving are considered the best. Avoid boiling for too long and discard the cooking water as many flavonoids can leach into the water. For long-term storage, freezing is a good option to preserve the flavonoid content of foods.

The above research provided by SCMP opens up new prospects in preventing memory loss through diet. This is also a simple but effective measure to protect the health of yourself and your loved ones.

NGUYỄN ĐẠT
TIN LIÊN QUAN

Loại thực phẩm quen thuộc không tốt cho bệnh tiểu đường

Kiều Vũ (tổng hợp từ ncbi & consumer) |

Khi ăn mì ăn liền, lượng cholesterol trong máu có thể sẽ tăng cao và có thể làm tăng lượng đường trong máu, không tốt cho người bệnh tiểu đường.

Giảm cân hiệu quả với 5 loại thực phẩm giàu carbs

Hoài Lan (dịch Today) |

Giảm cân bằng cách bổ sung các thực phẩm chứa carbohydrate (carbs) là phương pháp được nhiều người lựa chọn vì hiệu quả và đảm bảo dinh dưỡng.

Cảnh báo suy giảm trí nhớ ở người trẻ

Thanh Thanh |

Suy giảm trí nhớ ở người trẻ tuổi ngày càng phổ biến. Thậm chí, ở mức độ nặng, người bệnh mất dần khả năng nhận thức nếu không được điều trị kịp thời.

Công an tỉnh Quảng Ninh điều động nhiều chức vụ

Lương Hà |

Quảng Ninh - Công an tỉnh Quảng Ninh vừa tổ chức lễ công bố quyết định về việc điều động, bổ nhiệm chức vụ.

Thủ tướng Trung Quốc Lý Cường thăm chính thức Việt Nam

Thanh Hà |

Bộ Ngoại giao Việt Nam ra thông cáo tối 8.10 về chuyến thăm của Thủ tướng Trung Quốc Lý Cường.

Cứu hộ đưa người dân thoát khỏi vùng cô lập do mưa lũ

HOÀI THANH |

Lâm Đồng - Các lực lượng cứu hộ đã nỗ lực sơ tán các hộ dân có nhà cửa bị ngập sâu và cô lập trong mưa lũ.

Nhập 176.980 người của huyện Yên Dũng vào TP Bắc Giang

PHẠM ĐÔNG |

Từ ngày 1.1.2025 sẽ nhập toàn bộ diện tích tự nhiên là 191,74km2, quy mô dân số là 176.980 người của huyện Yên Dũng vào TP Bắc Giang.

Đồng tình với đề xuất về cán bộ công đoàn chuyên trách

Bảo Hân - Hải Nguyễn |

Nhiều ý kiến đồng tình với đề xuất Tổng LĐLĐVN được quyết định số lượng cán bộ công đoàn chuyên trách là người làm việc theo hợp đồng lao động.

Common foods are not good for diabetes

Kiều Vũ (tổng hợp từ ncbi & consumer) |

When eating instant noodles, blood cholesterol levels may increase and can increase blood sugar levels, which is not good for diabetics.

Lose weight effectively with 5 foods rich in carbs

Hoài Lan (dịch Today) |

Losing weight by adding foods containing carbohydrates (carbs) is a method chosen by many people because it is effective and ensures nutrition.

Warning about memory loss in young people

Thanh Thanh |

Memory loss in young people is increasingly common. Even at a severe level, the patient gradually loses cognitive ability if not treated promptly.