Sweetener from monk fruit increases the risk of heart disease?

NGỌC THÙY (THEO INDIANEXPRESS) |

Monk fruit is a natural sweetener and is about 150-250 times sweeter than sugar.

Sweetener from monk fruit

Ms. Vriti Srivastav, a nutritionist in Andheri East, Mumbai (India) - said that, like stevia (a zero-calorie sweetener), the sweetener from monk fruit is a natural sweetener including mogrosides, a compound that is about 150-250 times sweeter than sugar.

“Monk fruit sweetener is considered safe and is on the GRAS list (generally recognized as safe by the US Food and Drug Administration). Since it is sweeter than sugar, monk fruit is recommended to be consumed in small amounts,” said Vriti Srivastav.

Although this sweetener is safe to use and no unpleasant side effects have been reported, each person's reaction to this sweetener may vary, depending on allergies or a history of gastrointestinal disease.

The link between monk fruit and heart disease

Nutritionist Srivastav notes that this is a relatively new sweetener and is still being researched for long-term use.

“Studies on monk fruit and its safety have been conducted in animal models. There are very few or no studies on its digestion and effects on children and pregnant women. Therefore, these two sensitive groups should limit their consumption of monk fruit,” Ms. Srivastav emphasized.

Nutritionist Srivastav also added that because monk fruit is not fermented, it does not cause digestive disorders when compared to other sugars such as erythritol. However, monk fruit is often combined with the sugar alcohol erythritol to achieve the same sweetness as sugar.

“A study conducted in the United States and Europe found that excessive consumption of this sugar alcohol is associated with heart disease. Therefore, when buying monk fruit sweeteners, you should look for sweeteners whose only ingredient is monk fruit extract without added erythritol,” Srivastav noted.

According to Dr. Vikas Kohli, founder of Child Heart Foundation (India), long-term use of non-sugar sweeteners (NSS), including sweeteners from monk fruit, can increase the risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease and death.

Therefore, reducing added sugar intake and incorporating more whole foods with natural sugars, such as fruits and vegetables, may contribute to improved heart health.

NGỌC THÙY (THEO INDIANEXPRESS)
TIN LIÊN QUAN

Bí quyết pha trà nguyệt quế giúp giảm đường huyết

Nhóm PV (THEO STEP TO HEALTH) |

Trà nguyệt quế có khả năng làm giảm lượng đường huyết hiệu quả.

Chỉ số đường huyết của mật ong so với đường như thế nào?

Trần Hương (Theo Livestrong) |

Mật ong và đường làm tăng lượng đường trong máu nhưng lại có chỉ số đường huyết trung bình, thậm chí thấp trong một số trường hợp.

Quả la hán và lợi ích tuyệt vời đối với sức khỏe

PHỐ HOÀI (THEO NATURALFOODSERIES) |

Quả la hán là loại quả tròn có đường kính khoảng 5 cm, phần thịt ngọt ăn được, vỏ bên ngoài có vị đắng. Loại quả này thường được dùng trong Đông y và sử dụng làm nước uống thanh nhiệt với vị ngọt mát tự nhiên. Tham khảo những lợi ích sức khỏe từ quả la hán qua bài viết dưới đây.

Giờ thứ 9: Đứa con bất hạnh - Phần 1

Nhóm PV |

Giờ thứ 9 - Bé gái trong câu chuyện ngày hôm nay phải ở với bố dượng của mình sau khi mẹ đẻ ly hôn. Đứa bé sẽ lớn lên như thế nào và có cuộc sống ra sao?

Diễn biến mới vụ hóa đơn nước cao bất thường ở Thái Bình

TRUNG DU |

Thái Bình - Trước hàng loạt hành động khó hiểu từ phía Công ty CP Nước sạch Thái Bình, khách hàng cho biết sẽ tiếp tục kiến nghị đến các cơ quan chức năng.

Phụ huynh cho con đi học trở lại sau khi nhà trường nhận sai

NGUYỄN TRƯỜNG |

Ninh Bình - Sau 2 ngày cho con nghỉ học để làm rõ thông tin nhà trường dùng sữa hết hạn cho học sinh uống, ngày 23.10, các phụ huynh đã cho con đi học trở lại.

Biển Đông vẫn là điểm nóng với các tranh chấp lãnh thổ

Ngọc Vân |

Biển Đông vẫn là điểm nóng với các vấn đề tranh chấp lãnh thổ và khác biệt về yêu sách biển, cùng với tình hình quân sự hoá tại khu vực.

Giám đốc Sở ở Hà Nam lý giải về 130 lần trễ hạn xử lý hồ sơ

Thu Giang |

Ông Bùi Đức Thái - Giám đốc Sở Tư pháp Hà Nam cho rằng, việc trễ hạn 130 lần xử lý hồ sơ là do lỗi trùng lặp trên hệ thống.

Secret to making bay leaf tea to help reduce blood sugar

Nhóm PV (THEO STEP TO HEALTH) |

Laurel tea has the ability to effectively reduce blood sugar levels.

How does the glycemic index of honey compare to sugar?

Trần Hương (Theo Livestrong) |

Honey and sugar raise blood sugar levels but have a medium glycemic index, even low in some cases.

Quả la hán và lợi ích tuyệt vời đối với sức khỏe

PHỐ HOÀI (THEO NATURALFOODSERIES) |

Quả la hán là loại quả tròn có đường kính khoảng 5 cm, phần thịt ngọt ăn được, vỏ bên ngoài có vị đắng. Loại quả này thường được dùng trong Đông y và sử dụng làm nước uống thanh nhiệt với vị ngọt mát tự nhiên. Tham khảo những lợi ích sức khỏe từ quả la hán qua bài viết dưới đây.