5 reasons why shiitake mushrooms are a superfood

THUỲ DƯƠNG (THEO healthshots) |

Shiitake mushrooms are often used in soups and stir-fries, not only do they make dishes tastier, they are also considered a superfood with many health benefits.

Nutritional value of shiitake mushrooms

Shiitake mushrooms (lentinula edodes) are a popular edible mushroom native to Asia, particularly Japan and China. Known for their umami flavor and meaty texture, shiitake mushrooms are often used in soups or pasta.

Shiitake mushrooms are low in calories and high in fiber, vitamin B6, potassium, and calcium. They are prized for their health benefits, including boosting the immune system and supporting heart health.

According to the United States Department of Agriculture, 100 grams of shiitake mushrooms contain:

- 89.7 grams of water

- 2.24 grams of protein

- 2.5 grams of fiber

- 304 mg potassium

- 2 mg calcium

- 20 mg magnesium

- 0.293 mg vitamin B6

- 5.7 micrograms selenium

- 18 international units of vitamin D

Benefits of shiitake mushrooms

Strengthen the immune system: Shiitake mushrooms contain polysaccharides, especially lentinan, which stimulates the immune system, helping the body fight infections.

Supports heart health: Shiitake mushrooms have high antioxidant properties, which can protect cells from free radicals that can cause cancer and heart disease. These mushrooms are rich in compounds such as eritadenine, sterols, and beta-glucan, which can help lower cholesterol levels and prevent plaque buildup in the arteries, contributing to improved heart health.

Antioxidants: Shiitake mushrooms are rich in antioxidants, including selenium and polyphenols, which help fight stress, reduce inflammation, and protect the body from free radical damage, which is known to cause chronic diseases as well as premature aging.

Supports gut health: Shiitake mushrooms contain fiber and prebiotics, which feed the beneficial bacteria in the gut. They help improve digestion while promoting a healthy gut microbiome and may reduce the risk of digestive disorders.

Weight loss support : Shiitake mushrooms are low in calories and high in fiber. Regularly eating shiitake mushrooms can help you feel full longer, reducing the total amount of calories you take in.

THUỲ DƯƠNG (THEO healthshots)
TIN LIÊN QUAN

Siêu thực phẩm giàu chất dinh dưỡng nên ăn hàng ngày

Thanh Thanh (Theo Eat this not that) |

Siêu thực phẩm giàu chất dinh dưỡng, tốt cho sức khỏe nên ăn hàng ngày như quả mọng, quả bơ...

Người dân ở Đắk Nông suýt mất mạng vì ăn cây rừng, nấm lạ

THANH QUỲNH |

Những ngày qua, ở Đắk Nông có không ít người đã ăn các loại cây rừng, nấm lạ mọc tự nhiên. Trong đó, có không ít trường hợp bị ngộ độc, suýt mất mạng.

Mẹo cắt giảm calo khi ăn bánh bao để kiểm soát đường huyết

HẠ MÂY (THEO ABOLUOWANG) |

Chúng ta có thể dùng một số cách phù hợp cắt giảm lượng calo, hàm lượng đường trong bánh bao để kiểm soát đường huyết.

Người dân TPHCM thích thú khi tận mắt thấy hàng trăm siêu xe

Anh Tú - Thanh Vũ |

TPHCM - Ngày 14.9, Hành trình Gumball 3000 đã diễn ra ở đường Lê Lợi, Quận 1 thu hút hàng ngàn người đến chiêm ngưỡng 120 siêu xe từ nhiều nước trên thế giới.

Ngôi làng quanh năm tô vẽ, tạo tiếng trống dịp Tết Trung thu

Thanh Bình - Khánh Linh |

Làng nghề ông Hảo (xã Liêu Xá, huyện Yên Mỹ, tỉnh Hưng Yên) là nơi khai sinh của nhiều món đồ chơi Trung thu cổ truyền.

Làm từ thiện không trung thực là vi phạm đạo đức, pháp luật

NHÓM PV |

PGS.TS Phạm Ngọc Trung đã có những chia sẻ xung quanh câu chuyện về tình người và vấn đề làm từ thiện sau cơn bão số 3.

Chưa đóng cửa mỏ vàng cũ, đã giao đất để làm mỏ vàng mới

HƯNG THƠ |

Công ty trây ỳ trả lại đất ở mỏ vàng A Pey A được tỉnh Quảng Trị cho thuê đất để thực hiện dự án mỏ vàng A Vao.

Đình chỉ 2 chủ tịch xã ở Lào Cai do lơ là phòng chống bão lũ

Bảo Nguyên |

UBND huyện Bát Xát, tỉnh Lào Cai vừa ra quyết định đình chỉ công tác đối Chủ tịch UBND xã Trung Lèng Hồ và Pa Cheo do vi phạm quy định phòng, chống bão lũ.